top of page

VERHUUR

Twice as Nice verhuurt een grote collectie smokings, jacquets en rokkostuums voor galafeesten, bruiloften en recepties maar ook wanneer u gaat promoveren (PhD) zorgen wij voor de juiste dresscode. Tevens verhuren wij  bijpassende accessoires. Hierbij moet u denken aan: overhemden, strikken en manchetknopen. En niet weg te denken zijn natuurlijk de zwarte lakschoenen.

SMOKING

Er zijn meerdere benamingen voor deze kledingstijl:

  • Black tie

  • Tuxedo

  • Dinner jacket

 

Een smoking onderscheidt zich van een gewoon kostuum d.m.v. de satijnen kraag, satijnen bies op de paspelzakken en een galon op de zijkant van de pantalon. Het smokingoverhemd heeft een blinde sluiting u kunt kiezen uit een platboord of een vdm (vadermoordenaar). Manchetten zijn dubbel,  deze worden gesloten met manchetknopen. En als finishing touch de smokingstrik. Bij een smoking wordt er geen riem gedragen deze kunt u vervangen voor bretels. Om het geheel compleet te maken draagt men zwarte kousen en zwarte lakschoenen.

JACQUET

Jacquet is een gelegenheidskostuum voor heren. Het bestaat uit een lange, zwarte jas met rond weggesneden voorpanden en een gestreepte pantalon zonder omslag.

 

Daaronder draagt men een wit, niet gesteven, overhemd met een blinde knoopsluiting. Het overhemd heeft dubbele manchetten, een stropdas (vaak met grijs erin, niet verplicht) en een grijs of zwart gilet. Verder grijze handschoenen, een grijze of zwart hoge hoed en gladde, zwarte schoenen. Zwarte handschoenen worden gedragen bij rouw, grijze bij feestelijke gelegenheden.

Een jacquet wordt  bijna alleen nog gedragen tijdens een huwelijksceremonie of een begrafenis.

ROKKOSTUUM

Er zijn meerder benamingen voor deze kledingstijl:

  • White tie

 

Een rokkostuum wordt gedragen op formele feesten en bij ceremoniële gebeurtenissen. Het is gebruikelijk om op de uitnodiging waar een heer in rok wordt verwacht de woorden "cravate blanche/white tie" of "décorations" te vermelden. Dames verschijnen dan in het "lang".

 

Het rokkostuum is het chiqueste wat een heer kan dragen. Het bestaat uit een jas die twee scherpe punten en lange panden bezit, een gesteven hemd met opstaand boord, een wit vest, een witte vlinderdas en een zwarte pantalon met enkele of dubbele galon aan de zijkant. Om het geheel compleet te maken draagt men zwarte kousen en zwarte lakschoenen.

 Een rokkostuum wordt o.a. gedragen door:

  • De promovendus en zijn paranimfen gedragen bij promoties

  • Feesten (hierbij denkt u aan een uitnodiging met als dresscode white tie)

  • Balroomdansen (wedstrijd)

  • Plechtigheid van de vrijmetselarij

  • Dirigenten